Sunday, 23 March 2014

Ramadhan Al-Mubarak 99 Hari Lagi

Teks: Siti Nurulhusna Hashim

Imej: Carian Google

Bismillah

Assalamualaikum WBT

Saya baru pulang dari menghadiri walimatul urus sepupu. Alhamdulillah, semua berjalan lancar walaupun cuaca garing dan terik. Cepat-cepat biasakan diri dan tidak lupa memohon keampunan kepada hati-hati yang pernah kita sakiti terutama sekali kepada Allah SWT.

Selagimana matahari belum terbit dari barat, maka selagi itu pintu taubat masih terbuka. Usah kita menangguhkan taubat dan ayuh bertahan dengan cabaran dan selesaikan dengan berlapang dada. Dua golongan yang patut bimbang kata ustaz ialah golongan yang timbul kesedaran untuk bertaubat setelah melihat matahari naik dari barat dan yang patut lebih bimbang golongan yang selalu bertaubat, namun taubatnya belum diangkat sehingga matahari naik dari barat. Aduh!

Mari kita berdoa agar Allah SWT berbelas kasihan kepada kita dan memilih seluruh umat Islam untuk diterima taubatnya. Apa yang kita boleh buat kata ustaz ialah dengan berbaik sangka dengan Allah SWT kerana Allah SWT Maha Menerima Taubat dan tidak akan sekali-kali menaniaya hambanya selain diri manusia itu sendiri yang suka menganiaya dirinya. Astagfirullahal'azim. Laa ila hailla anta subhanakainni kuntu minadz zholimiin.

Berbalik kepada entri hari ini, apa yang ingin saya kongsikan ialah Ramadhan Mubarak semakin hampir dan hanya tinggal 99 hari sahaja lagi. Baju raya perlu ditempah awal kerana saya mahu Ramadhan kali ini lebih berkualiti dan saya ingin maksimakan untuk beri pengalaman baru kepada anak-anak saya. Insha Allah. Jadi tahun ini saya hanya fokuskan kepada tempahan makanan kering dan kuih muih yang dipesan pelanggan sahaja.

Bagi kaum-kaum ibu yang masih mencari idea untuk berniaga sesuatu menjelang Ramadhan Al-Mubarak tetapi tidak mahu merugikan masa beribadah, bolehlah bekerjasama dengan Abdullah FOODS ataupun BELAJAR dari Abdullah FOODS. Keluarkan produk hasilan sendiri dan jual. Insha Allah, saya akan kongsikan cara ringkas dan cepat dan produk yang dihasilkan ini juga boleh dibuat sambil-sambil para ibu beribadah dan menguruskan anak-anak syurga di rumah.

Kerepek Tempe, Kacang Balut dan juga Serunding Daging Hitam Manis adalah makanan yang berpotensi untuk dikomersialkan jika puan-puan dan tuan-tuan mempunyai minat dan kesungguhan. Insha Allah.

Bagi yang sudah ada perniagaan, pesan mentor dan sahabat-sahabat yang berjaya dalam perniagaan masing-masing ialah FOKUS. Saya simpulkan formula-formula yang diberi dengan perkataan manja iaitu FOKUSH; gabungan perkataan FOKUS dan USAHA.

Ucapan dari Abdullah FOODS, Selamat Merangka Pelan Ibadah dan Pendapatan kepada pembaca di luar sana!Sekian,

Wassalam wbt

Thursday, 20 March 2014

Kerepek Tempe Atas Talian

Teks: Siti Nurulhusna Hashim

Imej: Koleksi Abdullah FOODS

Bismillah

Assalamualaikum wbt

Sesungguhnya Allah itu Maha Memberi. Minta sahaja pasti diberi, tidak minta juga diberi, maka apa lagi yang kita mahu sebagai manusia jika ingkar suruhanNya. Astagfirullahal 'azim.

Kerepek tempe sedang ditambah stoknya di kedai sambil-sambil mengisi permintaan sahabat handai yang memesannya atas talian. Alhamdulillah.

Gambar di atas ialah buat Novelis Kabus Rindu iaitu Puan Monalita. Dipek mengikut permintaan beliau supaya mudah dihadiahkan menandatangan novel di sesi bertemu peminat. Wah, seronoknya!

Bagi kalian yang mencari kelainan dalam mengisi 'sisa' atau beg buah tangan untuk sebarang majlis perkahwinan, aqiqah, doa selamat mahupun hari lahir, boleh berbincang dengan saya untuk pemilihan bekas dan bajet masing-masing.

Berita baiknya, Insha Allah produk-produk kering Abdullah FOODS boleh dipek kecil-kecil dan diisi dalam bekas yang comel-comel mengikut pesanan pelanggan.

Sekian

Wassalam WBT

Monday, 17 March 2014

Kelas Kerepek Tempe 16 Mac 2014

Teks: Siti Nurulhusna Hashim

Bismillah

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah pagi Ahad ini sempat juga menyelit sebentar dengan menjalankan Kelas Belajar Buat Kerepek Tempe di Abdullah FOODS. Sekejap saja. Insha Allah tiga jam sudah boleh siap. Ada trik dan tips dan petua A petua B petua C siap dengan konsultasi sumber dan 'marketing' saya berikan kepada peserta.

Peserta tunggal hari ini ialah Puan Rahila bersama dua orang anak beliau. Saya benarkan beliau bawa anak bersama kerana ingin mudahkan beliau datang menuntut ilmu. Alhamdulillah, perjalanan kelas lancar. Bukankah tugas kita meminta dan TugasNya Yang Ar-Rahman Lagi Ar-Rahim; MEMBERI.

Puan Rahila pulang dengan bersemangat waja hendak mempraktikkan ilmu, hendak mencuba hasilkan sendiri dan hantar 'QC' ke Abdullah FOODS kemudian apabila sudah 'approve' baru mahu jalankan jualan katanya. Insha Allah, Amiinn. Amiinn. Usaha Tangga Kejayaan.

Sepertiga malam untuk kerja hampir tamat hari ini. Masih buntu mahu mula berniaga apa?

Bagi tuan atau puan yang berminat dalam penghasilan makanan berkonsepkan jimat masa, Abdullah FOODS membuka pra-pendaftaran untuk kelas ONLINE.

Bagi kelas HANDS ON juga boleh terus berhubung dengan saya SMS 0179453559 Snh Nurulhusna

Antara modul kelas ialah
1 Kacang Balut
2 Serunding Daging Hitam Manis
3 Kerepek Tempe
4 Kacang Balut Empat Jenis

Cantiklah belajar sekarang. Dah dapat ilmu nanti terus gerak untuk bisnes bermusim dan bisnes sepanjang tahun.

Di bawah ialah gambar-gambar sekitar kelas berlangsung


Sekian

Wassalam wbt

Wednesday, 5 March 2014

Pengkelasan Produk

Teks: Siti Nurulhusna Hashim

Bismillah

Assalamualaikum WBT

Apa khabar semua pembaca. Saya berasa sangat bersalah kerana tenggelam dan timbul tanpa mengira waktu. Alhamdulillah kesihatan sekeluarga semakin stabil dan tinggal batuk-batuk manja sahaja. Di musim kemarau, hati saya berdebar-debar dengan ancaman denggi dan sebaik sahaja anak saya demam 'on-off' suami bawakan ke hospital untuk pemeriksaan darah. Syukur hasilnya bukan denggi tetapi disebabkan oleh Abdullah yang gemar menyepah, mengutip dan mengunyah pelbagai benda setiap kali bergurau minta kami suami isteri korek mulutnya keluarkan objek-objek yang kami larangnya makan. Mungkin dengan bunyi 'Yekk, yekkk' itu buat Abdullah fikir kami bergurau.

Insha Allah mulai Bulan Mac ini, Produk keluaran di Abdullah FOODS akan dibahagikan kepada tiga kelas iaitu produk bermusim, produk diproses mengikut order dan produk tersedia. Ini bagi mengelakkan kekeliruan di pihak pelanggan dan melicinkan kerja-kerja di Abdullah FOODS juga.

Sementelahan Abdullah FOODS baru mengorak langkah dalam mengajar bakal usahawanita dalam kelas 'hands-on' memproses produk, maka pengkelasan produk ini sangat membantu kami menjadi lebih tersusun Insha Allah

Sekian

Wassalam WBT