Thursday, 14 July 2016

Resepi Basic Agar-Agar Kering (Agarville) Abdullah Foods

Teks: Siti Nurulhusna Hashim
Imej: Galeri Abdullah FOODS

Bismillah
Assalamualaikum

Sebelum saya poskan resepi ini di mukabuku, ada saya tanyakan, tetapi cuma tujuh orang sahaja yang nak. Tak mengapa, kita bagi juga di sini resepi tercinta kita untuk dimanfaatkan. Sebab, masa pulang beraya itu hari ramai yang reeky resepi agar-agar kering. Maka, inilah resepinya dan mohon tolong doakan kesihatan saya sekeluarga sahaja, boleh kan? Amiinn amiinn
Resepi Basic Agar-Agar Kering
40g Agar-agar Tali
1 kilo gula pasir
1 1/2 cawan gula batu (Nak Manis boleh tambah, saya guna takat ni ja, manis tahap biasa sahaja)
12 cawan air.
Serbuk batu nasila. (Saya tak guna ni. Orang dulu-dulu guna)

Cara-cara
1. Bismillah
2. Bersihkan agar-agar. Tambah air. Tengok level air kat periuk tu takat mana. Hafal paras meniskus dia tau. Serius ni. Masak sampai larut semua agar-agar.
3. Masukkan gula batu. Bila dah larut semua baru masukkan gula pasir. Kalau nak buh serbuk batu nasila tu buh time ni. Fungsi dia nanti agar-agar crunchy insha Allah. Cek balik paras air mula-mula tadi ok.
4. Be creative. Masukkan perisa, colour apa-apa yang berkenan. Plain pun boleh.
5. Tuang dalam chocolate mould untuk dapat bentuk 3D. Kalau nak yang tradisi boleh tuang dalam tray. Nanti potong lah lawa-lawa.
6. Susun dalam talam. Kalau boleh talam food grade lah sahabat semua.
7. Jemur hingga kering. (Paling cepat 3-4 hari)
8. Balik-balikkan setiap keping penuh kasih sayang ok untuk bagi kering elok. (Tunggu dia ada lapisan gula kering sikit baru terbalikkan. Kalau tidak dia merekah dan hancuq orang utagha kata)
9. Selamat mencuba. Resepi ni boleh dapat lebih kurang dua balang kuih kalau kepingan-kepingan tu tak missing in action masa proses menterbalikkan setiap kepingan tadi tu. Huhu.
10. Alhamdulillah...siap. Yang penting kesabaran tu 
AgarVille
@abdullah_foods
snurulhusnahashim@gmail.com

AgarVille jenis Pelangi Pagi dan Pelangi Senja Abdullah FOODS

---------------------------------
Alhamdulillah, tempahan AgarVille untuk sebarang majlis kembali dibuka. Insha Allah.

No comments:

Post a Comment