Thursday, 14 July 2016

Pesanan AgarVille dan Apple Tart Hari Raya Aidil Fitri (Throwback 1)

Teks: Siti Nurulhusna Hashim
Imej: Milik Abdullah FOODS

Bismillah
Assalamualaikum
Alhamdulillah oder kawan-kawan untuk Aidil Fitri 2016 sudah siap. Cepat-cepat saya bungkuskan setelah 'snap' sekeping gambar kenangan. ada kuih Tat Gulung Epal, ada AgarVille pelbagai jenis. 
siap bungkus sahaja, terus memecut ke kurier-kurier yang masih buka untuk pengeposan. Alhamdulillah jumpa dengan Skynet dan Nationwide. Pos barang di situ. Cuma agak sedih bagi kuih tat yang sahabat saya terima remuk rendam biarpun sudah ditampal dengan sticker 'fragile' nya. frust juga, tapi Omi takkan berputus asa. pengajaran buat Omi lah lepas ni cari kurier yang bertanggungjawab dan ikhlas mengepos barang-barang customer.
Semoga Hari Raya kawan-kawan sahabat handai semua tambah berseri dengan kehadiran kuih muih dan sedikit cenderamata berupa sampul duit raya 'cute' dari Abdullah Foods.

Maka, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin untuk kalian semua, 
Semoga Tahun ini kita kembali insaf dengan letak duduk kita di dunia ni hanya hamba Allah dan cuma sementara. Kepuasan akhirat yang lebih utama.
Terima kasih kepada kalian yang menempah kerana sudi bertolak ansur dengan omi Abdullah dan Lina yang tak berapa sihat ni.
Kalau sedap bagitau rakan. Tak sedap kalian jangan segan-segan beritahu saya ya. 
----------------
Order kembali dibuka untuk sebarang majlis dan Hari Raya Haji yang bakal menjelma.

Alhamdulillah, Abdullah FOODS kembali beroperasi.


Teks: Siti Nurulhusna Hashim
Imej: Galeri Abdullah FOODS

Bismillah
Assalamualaikum WBT

Syukur kita bernafas lagi. Aidil Fitri kelapan, dengan ini saya membuka kembali pesanan untuk rakan-rakan yang ingin menempah AgarVille, Serunding Daging Hitam Manis, Acar Limau Mak Teh dan juga Apple Tart.

Tahun ini stok kuih raya habih cepat kat emak saya. Senyum sahaja tanda kesyukuran. Puas hati kanak-kanak yang datang beraya semua menjamah kuih raya, yang paling penting ramai yang sukakan AgarVille dan Tat Gulung Epal.

Jika kalian berminat untuk menempah hasilan Abdullah FOODS tidak kiralah bagi apa jua keraian, jangan malu-malu terus WhatsApp ke nombor 0125466823 ya.

Di sini ada beberapa gambar koleksi Abdullah Foods yang sempat diambil sebelum sampai ke tangan pelanggan. yang mana sempat, omi 'snap'. yang tak sempat tu yang selalunya yang pelanggan datang ambil sendiri ataupun yang saya COD. sengih sahaja lah ya.

Acar Limau Mak Teh. Rasa sekali pasti nak lagi. Insha Allah.

Bekas AgarVille Assorted ni limited edition tau. Ada 4 jenis AgarVille di dalamnya.

Apple Tart atau Tat Gulung Epal. Bagi kalian yang tak boleh makan nenas.


Serunding Daging Hitam Manis (ini bukan daging dendeng ya, serunding ni)

Sekian,

Wassalam WBT

Resepi Basic Agar-Agar Kering (Agarville) Abdullah Foods

Teks: Siti Nurulhusna Hashim
Imej: Galeri Abdullah FOODS

Bismillah
Assalamualaikum

Sebelum saya poskan resepi ini di mukabuku, ada saya tanyakan, tetapi cuma tujuh orang sahaja yang nak. Tak mengapa, kita bagi juga di sini resepi tercinta kita untuk dimanfaatkan. Sebab, masa pulang beraya itu hari ramai yang reeky resepi agar-agar kering. Maka, inilah resepinya dan mohon tolong doakan kesihatan saya sekeluarga sahaja, boleh kan? Amiinn amiinn
Resepi Basic Agar-Agar Kering
40g Agar-agar Tali
1 kilo gula pasir
1 1/2 cawan gula batu (Nak Manis boleh tambah, saya guna takat ni ja, manis tahap biasa sahaja)
12 cawan air.
Serbuk batu nasila. (Saya tak guna ni. Orang dulu-dulu guna)

Cara-cara
1. Bismillah
2. Bersihkan agar-agar. Tambah air. Tengok level air kat periuk tu takat mana. Hafal paras meniskus dia tau. Serius ni. Masak sampai larut semua agar-agar.
3. Masukkan gula batu. Bila dah larut semua baru masukkan gula pasir. Kalau nak buh serbuk batu nasila tu buh time ni. Fungsi dia nanti agar-agar crunchy insha Allah. Cek balik paras air mula-mula tadi ok.
4. Be creative. Masukkan perisa, colour apa-apa yang berkenan. Plain pun boleh.
5. Tuang dalam chocolate mould untuk dapat bentuk 3D. Kalau nak yang tradisi boleh tuang dalam tray. Nanti potong lah lawa-lawa.
6. Susun dalam talam. Kalau boleh talam food grade lah sahabat semua.
7. Jemur hingga kering. (Paling cepat 3-4 hari)
8. Balik-balikkan setiap keping penuh kasih sayang ok untuk bagi kering elok. (Tunggu dia ada lapisan gula kering sikit baru terbalikkan. Kalau tidak dia merekah dan hancuq orang utagha kata)
9. Selamat mencuba. Resepi ni boleh dapat lebih kurang dua balang kuih kalau kepingan-kepingan tu tak missing in action masa proses menterbalikkan setiap kepingan tadi tu. Huhu.
10. Alhamdulillah...siap. Yang penting kesabaran tu 
AgarVille
@abdullah_foods
snurulhusnahashim@gmail.com

AgarVille jenis Pelangi Pagi dan Pelangi Senja Abdullah FOODS

---------------------------------
Alhamdulillah, tempahan AgarVille untuk sebarang majlis kembali dibuka. Insha Allah.