Wednesday, 30 April 2014

Tips Majlis Berseri dengan Aneka Agar-agar Kering
Teks: Siti Nurulhusna Hashim
Imej: Galeri Abdullah FOODS

Bismillah
Assalamualaikum wbt

Apa khabar sidang pembaca sekaliannya? Diharapkan kalian semua menjaga kesihatan di kala cuaca yang tidak menentu ini. Anak-anak saya nan sepasang itu juga sedang pulih dari demam campak. Alhamdulillah Adik Lina mudah dipujuk jika merap. Maklumlah, demam campak pastinya sendi-sendi mereka terasa sengal dan berbisa. Kasihan anak-anak ummi, namun demam campak pasti kalian tempuhi juga.

Di penghujung April, jemputan kenduri-kendara sudah mulai rancak. Insha Allah, yang mana dekat akan kami usahakan sedaya upaya untuk bertandang. Yang melangkau negeri nampak gayanya, kami terpaksa mohon permisi untuk tidak hadir lantaran tempahan perlu disiapkan pada tarikhnya dan jadual kerja suami yang Subhanallah sibuk!

Sedih juga sebenarnya kerana selalu tidak berkesempatan berjumpa dengan sahabat handai di walimatul urus mereka. Namun apakan daya.

Baiklah, entri kali ini saya ingin terus sahaja mempromosi Agar-agar Kering Abdullah FOODS yang terdiri daripada beberapa variasi. Semuanya berwarna-warni menambat hati dan amat cocok dijadikan ole-ole menyambut tetamu mahupun sebagai hantaran. Dengan warnanya yang menarik perhatian ini, majlis yang kalian adakan pasti tambah berseri!

Inilah tradisi turun-temurun, tak lapuk dek panas, tak lekang dek hujan. Manis memang manis, kami perisakan sesetengah varian agar penggemar agar-agar kering dapat menikmatinya dengan pengalaman baru. Inilah tradisi dalam makanan yang kami cuba kontemporarikan, sebagai contoh varian Flavourita 3D, Pink-Blue Sakura, Fruity Crush juga Tulips de Organics.

Dijadikan cemil-cemilan, rasanya membuatkan kita tersenyum manis. Teringatkan atuk dan nenek yang pernah buatkan kita agar-agar kering menjelang hari raya. Minda melayang teringatkan emak yang acapkali menjemur agar-agar untuk diisi ke dalam balang kuih raya, namun 'selesai' sebelum tetamu sempat merasanya. Nakalnya kami adik-beradik zaman anak-anak dahulu.

Rasa geli hati bila teringatkan gigi susu adik yang rongak tapi dialah penggemar nombor satu agar-agar kering ini. Malas berus gigi itulah jadinya. Tetapi, itu baru kanak-kanak namanya bukan?

Sebelum saya melalut hingga ke laut, makanya bagi urusan menempah agar-agar kering ini, tempoh masa sekurang-kurangnya ialah dua minggu sebelum majlis. Ini ialah tempoh bertenang selari dengan cuaca yang tidak menentu lewat kini. Bagi tempahan hantaran, saya perlukan sebulan lebih awal dari tarikh penghantaran supaya semuanya dapat disiapkan sebelum waktunya. Insha Allah.

Berikut ialah beberapa keping gambar dan untuk maklumat lanjut, saudara dan saudari bolehlah berhubung terus di laman peminat mukabuku 'Abdullah FOODS'.Sekian sahaja dari saya, sehingga ketemu lagi insha Allah. Terima kasih di atas kesetiaan kalian mengikuti perkembangan Abdullah FOODS di sini.

Wassalam wbt.

No comments:

Post a Comment