Sunday, 5 January 2014

Berniaga Lamb Chop/ Chicken Chop di Pasar Malam

Teks: Siti Nurulhusna Hashim

Bismilah

Assalamualaikum WBT

Bercerau bunyi air disimbah suami di luar kedai. tandanya kerjanya sudah siap. Mesti beliau sedang membasuh besen dan talam-talam yang digunakan tadi. Hari ini lewat sedikit beliau keluar memproses stok kerana beliau membantu saya melakukan kerja rumah sementara saya melayan anak kami yang boleh tahan 'merap'nya hari ini.

Di dalam kekalutan, makanan yang ringkas kami jamah, Alhamdulillah makanan sejukbeku di dalam kedai kami tuju. Malam ini saya menjamu Lamb Chop Frozen bungkusan terakhir kerana yang lain telah selamat dihantar oleh suami kepada pelanggan siang tadi. Syukur Ya Allah, Engkau luaskanlah rezeki mereka dan rezeki kami.

Ini kali kedua saya menjamah daging kambing dalam jumlah yang banyak kerana saya tidak tahan baunya walhal di dalam hati teringin amat hendak menjamah daging kegemaran Rasulullah SAW ini. Alhamdulilah, berkat air tangan suami yang ikhlas mencari rezeki untuk keluarga, persediaannya tidak berbau hamis, lembut dan licin sepinggan saya kerjakan.

Membakarnya tidak renyah; dengan menggunakan kuali 'non-stick', saya tinggalkan sahaja dengan api paling kecil dan terus melayan anak di ruang hadapan rumah. Sambil suami mengemas di belakang, beliau jenguk-jengukkan lamb chop tersebut. agi yang menggunakan ketuhar pembakar atau gelombang, tentunya lebih mudah kerana kalian hanya perlu tetapkan masa dan suhu yang sesuai untuk daging bakar.

Set Lamb Chop Frozen ini terdiri daripada kepingan daging kambing yang diperap dengan rumusan rahsia suami, kentang goreng dan juga sos dalam dua pilihan samada sos lada hitam ataupun sos cendawan. Ia juga sesuai buat para peniaga yang tercari-cari idea untuk berniaga di pasar malam. Makanan ala barat seperti Lamb Chop dan Chicken Chop amat mudah dan cepat disediakan jikalau anda hanya menggoreng atau membakar set yang telah tersedia. Anda juga tidak perlu pening memikirkan saiz hidangan kerana Chicken dan Lamb Chop Frozen yang diproses di Abdullah FOODS telah dipek khusus untuk setiap satu hidangan.

Jikalau tidak habis terjual pada hari tersebut, anda hanya perlu simpan semua ke dalam peti sejukbeku dan boleh dimasak untuk jualan berikutnya. Dengan adanya pek berasingan bagi setiap satu hidangan, Insha Allah, gerai menjadi lebih mudah diuruskan, lebih kemas, kebersihan mudah dijaga dan licin operasinya. Insha Allah, pengunjung setia pasar malam akan tertarik dengan kehadiran juadah baru di deretan gerai-gerai yang menjual makanan. Sesekali pasti ada yang mahukan hidangan barat untuk dijamah pada hujung minggu.

Berikut merupakan gambar yang sempat saya ambil semalam sebelum Lamb Chop ini 'diselesaikan' hingga licin.Sekian

Wassalam WBT

No comments:

Post a Comment