Sunday, 14 July 2013

Jom Sahur dengan Oval Chicken Bergedil a.k.a Bergedil Ayam Bujur!

Teks: Siti Nurulhusna Hashim

Assalamualaikum W.B.T

Hari ini sudah hari kelima kita berpuasa, kawan-kawan di luar sana masak apa untuk bersahur ya? Bersesuaian dengan Idea Jimat Masa, saya perkenalkan salah satu pilihan makanan sejuk-beku yang dihasilkan oleh Abdullah FOODS iaitu Oval Chicken Bergedil. Sudah pasti tanpa MSG, diproses dari daging dada ayam segar dan rempah-ratus terpilih enak dimakan dengan sos ataupun dijadikan lauk dalam hidangan seperti aneka bihun goreng, bihun sup, nasi, mee goreng hinggalah ke mee kari. Kalau tetamu datang buat lawatan mengejut, jangan gelabah, keluarkan sahaja dari peti sejuk boleh terus digoreng, memang tersangatlah praktikal di saat-saat kecemasan, Sudah pasti ianya halalan toiyyiban, sedap lagi terangkat, tetamu datang Insha Allah pulang dengan senyuman.


Ini dia Oval Chiken Bergedil (OCB) dengan promosi amal jariah sos-sos yang sesuai dijadikan pencicahnya.

Jadi sebagai bonus, saya paparkan resepi mudah dan ringkas idea untuk bersahur. Jangan bimbang, resepi yang menggunakan Oval Chicken Bergedil keluaran Abdullah FOODS ini sangat cepat disiapkan tak sampai 15 minit, sesuai untuk bersahur, moreh mahupun berbuka untuk sukatan dua orang dewasa makan.

Bihun Singapore OCB ala Jimat Masa

Bahan-bahannya:

Bihun 1/5 atau 1/4 bungkus
2 atau tiga ketul Oval Chicken Bergedil Abdullah FOODS (OCB) dipotong-potong
Udang yang dbuang kulitnya
Bawang merah kecil - 2 ulas
Lobak Merah - 1/2 batang dipotong halus memanjang.
Telur ayam sebiji
Taugeh - jika suka
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam
Garam

Bahan sambal kicap:

Cili api - 3 atau empat biji
Bawang putih - 2 ulas
Kicap manis secukupnya
Garam ikut keperluan

Langkah-langkahnya:

1. Bersihkan bihun dan rendam dalam air.
2. Sementara tunggu bihun kembang, masukkan minyak secukupnya buat telur hancur dahulu dan ketepikan.
3. Dalam kuali yang sama, tumis bawang merah sampai wangi tapi jangan sampai perang. Masukkan udang, masak sekejap kemudian masukkan OCB yang dipotong tadi.
4. Masukkan serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, garam, lobak merah yang dirincik, gaul dan biar sebentar.
5. Masukkan bihun, gaul rata kemudian masukkan taugeh seterusnya telur hancur tadi. Gaul rata, seimbangkan rasa dan siap dihidang dengan sambal kicap.

Cara buat Sambal Kicap:

1. Tumbuk atau blender semua bahan sambal kicap, siap untuk dihidang.


* Taktik Jimat Masa di Dapur:
1. Rendam bihun dalam air panas secukupnya
2. Guna pengupas kulit (peeler) untuk dapat potongan lobak yang nipis dan sekata, kemudian dirincik. Ataupun boleh guna penyagat sahaja. Sangat efisien. 
3. Perasan tak dalam langkah ke.3 saya cakap masak udang sekejap saja, Udang tak akan kurang atau, terlebih masak, jangan bimbang haba bihun dan bahan lain akan bantu proses memasaknya dan hasilnya udang masih berjus dan tak kenyal, cair dalam mulut bak kata Papa Joe Masterchef.

Inilah hasilnya;

.:Bihun Singapore OCB ala Jimat Masa:.


Dipersilakan menjamu mata kawan-kawan! (kalau di rumah bolehlah saya jemput bersahur, berbuka, jemput makan dan macam-macam jenis jemputan lagi kan). Mahukan lebih idea resipi menggunakan OCB? Silakan jangan segan-silu tinggalkan komen untuk saya ya, Insha Allah saya akan kembali dengan resipi-resipi yang lebih mengancam! Sekian dulu dari saya, hingga kita bersua lagi, eh mana nak dapat OCB kecur liur dari Abdullah FOODS ni? Jangan bimbang adik kakak boleh hubungi:

Nurulhusna: 017-9453559 (sms 24/7)

ataupun jemputlah terus ke Laman Mukabuku Abdullah FOODS berikut:

https://www.facebook.com/pages/Abdullah-FOODS/578447382199653?ref=tn_tnmn


Sekian, Wassalam wbt




2 comments:

  1. Alamak, terbaca blog di di tgh2 hari puasa ni. Kurus pahala puasa saya. Hehehehe. Kalau dekat hendak juga saya pesan dan merasa. :)

    ReplyDelete
  2. Itula..x apa kalau ada rezeki dapat juga qip

    ReplyDelete